Johanna Bradfords kök

 

Sveriges mesta köksinspiratör

Få människor har påverkat svenskarnas köksrenoveringar så mycket som bloggaren Johanna Bradford, från början känd som ”Tant Johanna”. Under hennes cirka 10 år som livsstilsbloggare har Johanna hunnit med ungefär lika många renoveringar och alla har blivit väldigt populära i sociala media. Att det varit och är så populärt med gröna kök i Sverige är väldigt sannolikt på grund av paret Bradford som återkommande uppdaterat sina kök med dessa attribut. 

johanna-bradford-gratt-shakerkok.jpg

Johannas inredningsstil kan sammanfattas som ombonad och personlig. Hon har en förkärlek för öppna kökshyllor där favoritporslinet kan exponeras, en mix av gammalt och nytt samt blommiga tapeter och grönmålade snickerier och väggar. När hon och hennes inredningsintresserade man Adam i fjol flyttade till hus var det dags för ännu en köksrenovering och denna gång valde paret att samarbeta med Nordiska kök.

johanna-bradfords-nya-kok.jpg

För även om Johanna och Adam renoverat många kök tidigare så hade de alltid rört sig om en uppdatering av ett befintligt kök, detta var första gången de valde att bygga helt nytt från grunden.

johanna-bradford-svart-kok.jpg
johanna-bradford-shakerkok-goteborg.jpg

Målet med husrenoveringen var att skapa ett hem med känsla av dansk kuststad och Johanna inspirerats mycket av den danska smyckesdesignern Charlotte Lynggaards hem. Paret Bradfords hus byggdes på 1972 och har byggts till i omgångar under 90- och 00-talt. När de tillträdde huset var köksgolvet i aprikosfärgat klinker och ovan de ekfärgade köksluckorna satt klarblått kakel. Stilen passade inte Johanna och Adam men de ville ändå välja en stil som passade huset samtidigt som det skulle kännas som dem. Därför passad det inte med mönstrade tapeter den här gången utan valet föll på en kombination av moderna svartbetsade ramluckor i ek och strama shakerluckor i en grågrön nyans.

johanna-bradford-platsbyggt-kok.jpg

De svartmålade luckorna ställdes på rad längs med husets långsida där paret passade på att sätta in två fönster med spröjs så att man kan diska och kika ut på trädgården. I mitten av bänksektionen satte de en rostfri spis och ugn samt fläktkåpa. Bänkskivan är i portugisisk kalksten och ger köket ett vuxet intryck. Blandaren är stor och funktionell och lämpar sig bra i ett hem där det bor en familj som tycker om att laga och njuta av god mat.

johanna-bradford-blogg.jpg
johanna-bradford-bankskiva.jpg

»Det är så fint att man ser ekens ådringar genom det svarta. Allt är platsbyggt efter våra önskemål och anpassat så att kökets yta används på bästa sätt« säger Johanna på sin blogg.

På kortsidan kunde Johanna ändå inte låta bli att måla luckorna i en grågrön nyans. De velade lite men valet föll till slut på den grågröna kulören LADY 10578 Misty Shadow från Jotun. I denna del av köket valde de att sätta en integrerad kyl och frys på vardera sidan om en köksbänk med en öppen hylla ovan. Bänken fick samma fina portugisiska kalksten som de svarta skåpen.

johanna-bradfords-kok.jpg

»Jag älskar denna lösning med kyl och frys på varsin sida av en bänk med öppna hyllor mellan. För mig skulle det faktiskt kännas tomt och trist att inte ha öppna hyllor i ett kök, det skänker så mycket personlighet tycker jag«, skriver Johanna. 

Den vackra porslinssamlingen får en välförtjänt plats i rampljuset samtidigt som det finns gott om avställningsyta när man plockar ur kyl och frys och ska lägga upp på fat inför helgfrukostar eller middagar med vänner. 

johanna-bradford-loppis.jpg

Paret har lyckats skapa precis det kök de drömde om när de köpte huset. Det är funktionellt, socialt, välkomnande och passar fint till husets arkitektur och form. I vanlig ordning har det blivit uppskattat och omdiskuterat hem som fortsätter att inspirera de som går i kökstankar.

Så roligt att få bygga kök åt Johanna Bradford med hennes starka designvision och tillsammans skapa något så genomtänkt och tidlöst att hålla för lång tid framöver.

Läs mer på Johannas blogg här

På Pinterest har vi skapat en hel board med shakerkök, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, blandare och hoar! Länk här