Slow living på Österlen

Grundarna bakom designkonceptet TypeO öppnar bed and breakfast i loftet i deras skånelänga på de skånska slätterna. Ett platsbyggt träkök från oss på Nordiska Kök utgör rummets nav; här kan gästerna laga mat av råvaror från nejden.

Upptäck fler av våra moderna träkök.

Genom att skapa en harmonisk och lugnande miljö med hög designgrad vill ägarna av TypeO loft att gästerna ska kunna sakta ner och vara i nuet. För att uppnå denna känsla av värme och lugn har man valt att inreda loftet sparsmakat med mjuka naturmate…

Genom att skapa en harmonisk och lugnande miljö med hög designgrad vill ägarna av TypeO loft att gästerna ska kunna sakta ner och vara i nuet. För att uppnå denna känsla av värme och lugn har man valt att inreda loftet sparsmakat med mjuka naturmaterial.

Mitt i det böljande skånska landskapet, mjukt inbäddat av skog, åkrar och havet, ligger en elegant gråstensklädd skånelänga. Här bor designjournalisten och Art Directorn Micha van Dinther tillsammans med marknadsstrategen Magnus Wittbjer. Micha är en born and bred globetrotter som tidigare hade cirka 200 resdagar om året och som bott i bland annat i Tokyo och Los Angeles. Tillsammans med Magnus som även han rest och bott på många platser slog de för fem år sedan ner bopålarna på denna lantligt belägna gård med drömmen om ett nytt sätt att leva.

Magus och Micha skapade sig en ny tillvaro genom att flytta till gården och starta konceptet TypeO som säljer handplockade designobjekt som är både vackra och funktionella. 

Det avkopplande retreatet ligger inbäddat mellan mjuka kullar och vackra åkrar i det böljande skånska landskapet. Några kilometer söderut breder havet ut sig och 10 minuters promenad bort finns Marsvinsholms slott som huset och dess omringande gård …

Det avkopplande retreatet ligger inbäddat mellan mjuka kullar och vackra åkrar i det böljande skånska landskapet. Några kilometer söderut breder havet ut sig och 10 minuters promenad bort finns Marsvinsholms slott som huset och dess omringande gård mycket väl kan ha tillhört tidigare.

Vackert handplockat porslin som gästerna sedan kan välja att köpa med sig hem efter sin vistelse.

Vackert handplockat porslin som gästerna sedan kan välja att köpa med sig hem efter sin vistelse.

När varje centimeter räknas gäller det att vända och vrida på planerna både en och två gånger. Det platsbyggda köket döljer mer iögonfallande vitvaror som ugn och kyl för att skapa ett lugn för ögat och låta gästerna slappna av maximalt och njuta av…

När varje centimeter räknas gäller det att vända och vrida på planerna både en och två gånger. Det platsbyggda köket döljer mer iögonfallande vitvaror som ugn och kyl för att skapa ett lugn för ögat och låta gästerna slappna av maximalt och njuta av stunden.



– Sedan vi omvandlade vårt liv så har så mycket förändrats, både när det gäller vårt fysiska och känslomässiga välmående. Livet på landet ger oss perspektiv på tillvaron. Vi vill ge fler chansen att uppleva vad det kan innebära att leva i ett långsammare tempo omgiven av natur, även om det är för en kort stund, säger Micha.

I hela rummet är design och naturmaterial ledorden. På samma sätt som köket utgörs av trä och sten så är vardagsrummet inredd med möbler i trä, läder och ull. Här kan man sitta och insupa den magiska utsikten från första parkett.

I hela rummet är design och naturmaterial ledorden. På samma sätt som köket utgörs av trä och sten så är vardagsrummet inredd med möbler i trä, läder och ull. Här kan man sitta och insupa den magiska utsikten från första parkett.

Denna idé om att dela med sig av sin livsfilosofi har resulterat i att de på ovanvåningen i deras hus skapat ett avskilt bed and breakfast med rum för två. TypeO Loft är 50 kvadratmeter stort och inrett med komfort och avkoppling i åtanke. Allt är mjukt och harmoniskt inrett med några få utvalda detaljer. Som en extra bonus kan man dessutom köpa med sig både möblerna och de utvalda accessoarerna efter man checkat ut. 

Rummet har en öppen planlösning mellan sovrum, vardagsrum och kök och blickar, genom en triangelformad glasfasad som sträcker sig från golv till tak, ut över en stor terrass och det omringande landskapet.

Köket utgör loftets nav. I den bortre delen av rummet finns en 180 cm bred säng som bäddats med ekologiska fairtrade lakan från det svenska varumärket Read the label.

Köket utgör loftets nav. I den bortre delen av rummet finns en 180 cm bred säng som bäddats med ekologiska fairtrade lakan från det svenska varumärket Read the label.

Magnus och Micha har varit ett par i snart tjugo år. De är olika på många sätt men delar en gemensam passion för design. Drömmen om en meningsfull tillvaro nära naturen gjorde att de flyttade till den skånska landsbyggden och startade designkoncepte…

Magnus och Micha har varit ett par i snart tjugo år. De är olika på många sätt men delar en gemensam passion för design. Drömmen om en meningsfull tillvaro nära naturen gjorde att de flyttade till den skånska landsbyggden och startade designkonceptet TypeO.

– Här sitter man på första parkett för det skådespel naturen bjuder på; ljuset och skuggorna som skiftar under dagen och årstidernas växlingar under loppet av året, säger Magnus.

Eftersom utrymmets storlek varit begränsad har Micha och Magnus funderat mycket över rummets funktionalitet och uttryck.

– Vi tror att den miljö man väljer att omge sig av har makten att påverka vem man är. Därför känns det viktigt att fundera noggrant över den miljön, och fråga sig själv vad som är en nödvändighet och vad som är överflöd. Samt att välja sådant som är naturligt och hållbart, säger Micha.

Genom att låta platsbygga köket lyckades man utnyttja de få kvadratmetrarna maximalt samtidigt som man slapp tumma på kvalitet eller design.

Genom att låta platsbygga köket lyckades man utnyttja de få kvadratmetrarna maximalt samtidigt som man slapp tumma på kvalitet eller design.

Det platsbyggda köket från Nordiska kök är ett utmärkt exempel. Designen har en omedelbart lugnande inverkan på åskådaren. Det är platsbyggt in i minsta detalj och har verkligen inte lämnat något åt slumpen. För att ge besökaren den upplevelse av enkelhet, avkoppling och lyx som Micha och Magnus önskade så har köket designats att ta så lite plats som möjligt samtidigt som det rymmer alla nödvändigheter och är fullt fungerande för gästerna att hänge sig åt matlagning i.

Bakom en av luckorna finns både förvaringsytrymme och en kompaktugn. Ett annat insticksskåp döljer det vackra handplockade porslinet samt kastruller och ett tredje skåp huserar ett bänkkylskåp med frysfack. Alla dessa nödvändiga vitvaror är dolda bakom luckorna i vitpigmenterad ask för att skapa ett enhetligt och vilsamt intryck.

Bänkskivan är i Thala gray kalksten bryter vackert av och flörtar med den stenklädda fasaden på husets framsida. I bänkskivan finns en integrerad häll från Miele med en smart inbyggd fläkt för att spara plats och slippa en bulkig kåpa. Hällens svärta plockas sedan upp i den kolsvarta blandaren som blir som en skulptur i det annars så mjuka och lugnande utrymmet.

Det vackra kompaktköket har platsbyggts och varje centimeter har avvägts noga. Allt man behöver finns men inget annat.

Det vackra kompaktköket har platsbyggts och varje centimeter har avvägts noga. Allt man behöver finns men inget annat.

Det kompakta köket har inga överskåp utan istället finns en liten hylla i ask ovan spisen och vasken. Där har Magnus och Micha placerat några få utvalda porslinsobjekt. Annars får det vackra kompaktköket tala för sig själv. Läs mer om hur det går till att bygga kök med oss.

Väggarna i rummet är målade med mineralfärg i en varmbeige nyans och golvet och takbjälkarna är mörkbetsade och matchar den omkringliggande naturen. Vardagsrumsdelen är inredd med Ligne Rosets klassiska Togosoffa klädd i svart läder som matchar blandaren och ett Noguchi bord i samma färg som takbjälkarna. 

– Vi har varit oerhört selektiva i vad som släppts in – vi har handplockat vackra och funktionella objekt och lösningar som tillför en djupare mening till utrymmet. Sådant som kan föra oss samman, som kan ge upphov till vardagsritualer att samlas kring, säger Magnus. 

Nordiska-kok-osterlen-guide.jpg

Designdestinationen TypeO loft utgör en avskild del av grundarna av TypeOs bostadshus. Det 50 kvadratmeter stora loftet har en egen takterrass och fönster längs hela fasaden.

Den lilla hyllan ovan köksbänken blir som en liten displayhylla för de handplockade kökacessoarerna. Ett perfekt sätt att illustrera Micha och Magnus vision om att välja bort överflöd och istället satsa på väl valda accessoarer som är lika vackra so…

Den lilla hyllan ovan köksbänken blir som en liten displayhylla för de handplockade köksacessoarerna. Ett perfekt sätt att illustrera Micha och Magnus vision om att välja bort överflöd och istället satsa på väl valda accessoarer som är lika vackra som funktionella.

Ådringen i träluckorna och mönstret i kalkstenen gör att det avskalade köket känns mjukt och naturligt och tillför värme till rummet. Det är utrustat med porslin från Hasami Porcelain, glas från Studio Vit och köksredskap från Skeppshult. En del av konceptet är att gäster kan välja att laga mat här av färska ingredienser från mestadels lokala skånska mathantverkare som levereras i färdigkomponerade måltidskit.

Naturmaterialen i köket som luckorna i vitpigmeterad ask och bänkskivan i Thala gray kalksten mjukar tillsammans med de taktila väggarna upp rummet och gör att det känns varmt och ombonat trots att det är sparsmakat inrett.

Naturmaterialen i köket som luckorna i vitpigmeterad ask och bänkskivan i Thala gray kalksten mjukar tillsammans med de taktila väggarna upp rummet och gör att det känns varmt och ombonat trots att det är sparsmakat inrett.


Foto: Mike Karlsson Lundgren www.mikekarlssonlundgren.se

Läs mer om TypeO och boka ett besök här

På vår Instagram @nordiskakok hittar du alla våra senaste köksprojekt. Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med alla våra träkök, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, bord och stolar! Länk här

Johan Lundkvist