Matkreatörens platsbyggda lantkök i klassisk stil

Kliv in i matkreatören Anna Johanssons vackra villa i sekelskiftesstil – ett charmigt hem med historia i väggarna och ett platsbyggt kök från Nordiska Kök, som noga anpassats till husets stil.

Upptäck fler shakerkök från Nordiska Kök

Det lantliga köket i massiv ek från Nordiska Kök, är designat och måttanpassat för villan i sekelskiftesstil.

Matkreatören Anna Johansson i sitt hem på Norrlandet, utanför Gävle.

På en stillsam gata på Norrlandet, strax utanför Gävle, ligger ett vackert hus i sekelskiftesstil. Här, alldeles intill havet, bor Anna och Andreas tillsammans med sina två döttrar. 

Flytten hit var egentligen inte planerad, men när huset dök upp var det som att allt föll på plats.

– Vi ville gärna ge våra barn en liknande uppväxt som vi själva haft – i en mindre stad, nära familj och hav, i ett hus med både charm och potential. När vi sedan hittade precis det här på Norrlandet blev det en spontan flytt, men samtidigt så självklar, berättar Anna.

I köket är känslan både varm och ombonad.

Den vackra gula villan ligger på Norrlandet, med havet precis intill.

Det lantliga köket i massiv ek och marmor, är både tidlöst, funktionellt och vackert. Ugn från Bertazzoni.

För Anna – matkreatören och Elle-profilen som driver Instagramkontot @dininganna, är köket en central plats i hemmet – och i livet.

– Jag spenderar en stor del av dygnets vakna timmar i köket, och som känslomänniska tar jag in med alla sinnen. Det ska gärna vara funktionellt, men utan att tumma på det vackra och harmoniska, säger hon.

När det blev dags för köksrenovering föll valet naturligt på Nordiska Kök – ett beslut som grundade sig både i det estetiska och i möjligheten att få en helt skräddarsydd design.

Det färdiga resultatet är ett vackert, massivt shakerkök i ek som förenar klassisk form med moderna inslag. Varje detalj har valts med stor omsorg för att skapa en helhet som känns både tidlös och levande, och som passar med husets arkitektur och lantliga charm.

Valet av bänkskiva föll på Carraramarmor – tidlöst och klassiskt. Läs mer om att välja rätt bänkskiva.

I köket samspelar mjuka, dova toner med vackra detaljer i en harmonisk helhet.

– Jag ville att det skulle kännas klassiskt och tidlöst, men med moderna inslag. Kanske en gnutta lantligt, men utan att det blir för romantiskt eller gammaldags, förklarar Anna.

– Jag hade hört gott om Nordiska Kök och sett flera fina inspirerande bilder på Instagram, så när det blev dags för oss att renovera köket kändes Nordiska Kök som ett passande val. Dessutom kunde de möta oss i alla unika mått och vinklar, som en äldre arkitektur ofta för med sig. Det fanns inga begränsningar, berättar Anna.

Det klassiska lantköket balanseras smakfullt upp av inredningsdetaljer i modern tappning – som de blå stolarna från HAY.

Risotto med säsongens zucchini och tomat – en av många härliga rätter Anna tagit fram. Här finns receptet.

Skåp och lådor i massiv ek matchar fint ihop med pärlspont, marmor och klassiska beslag.

Bänkskivan och stänkskyddet i Carraramarmor, tidstypiska beslag och det vägghängda vitrinskåpet med antikglas förstärker den klassiska känslan i köket – en känsla som smakfullt balanseras av noga utvalda inredningsdetaljer i mer modern tappning.

Att Anna har en stark känsla för det sinnliga är tydligt – både i hur hon komponerar sina rätter och hur hon skapat sitt hem.

Att laga mat i säsong är en självklarhet för Anna och något hon brinner för att inspirera andra till – både genom det egna Instagramkontot och i hennes bok. I boken Rot till stjälk har Anna samlat 60 goda vegetariska recept som följer årets rytm. Här finns allt från salta snacks till matiga huvudrätter och söta avslut, och flera av recepten passar dessutom utmärkt som tillbehör till kött och fisk.

– Med boken vill jag inspirera till ett enklare och mer omsorgsfullt sätt att laga mat, där säsongens råvaror får stå i fokus, berättar Anna.

Rot till stjälk är kokboken som inspirerar till att laga mat med säsongens råvaror i fokus.

Att servera grönsker på ett vackert fat, med goda tillbehör, är ett tydligt exempel på enkel mat med mycket omsorg.


Foto: Anna Johansson @dininganna


Om Anna Johansson – @dininganna

Anna Johansson är matkreatör och frilansande PR-konsult. Genom sitt instagramkonto @dininganna inspirerar hon dagligen tusentals följare med vackra bilder och säsongsanpassade recept – där grön matlagning står i fokus. Även i hennes blogg på Elle, bjuder hon på goda vegetariska recept och glimtar från livet i den gula villan i sekelskiftesstil.

Om Norrlandet

Norrlandet är ett naturskönt kustområde strax norr om Gävle, vackert beläget vid Gävlebuktens mynning där Bottenhavet möter den svenska östkusten. Med sina stora sommarvillor, charmiga sommarhem och de klassiska fiskelägena Bönan och Utvalnäs, är Norrlandet ett uppskattat område för såväl permanentboende som fritidsbesökare – inte minst tack vare det havsnära läget och den rofyllda miljön.


Isabelle Burlin