Modernt kök i den gamla skolan

När man ska uppdatera en historisk byggnad som många har en personlig relation till så gäller det att vara varsam och respektfull. Det krävs ett tränat öga för att se vilka av originaldetaljerna som ska accentueras och inspirera nya tillägg, vad som varsamt ska renoveras och vad som ska tas bort.

I fallet Katarina västra skola, en vacker byggnad i senempirisk stil som uppfördes 1858 på Södermalm i Stockholm fick man vara extra försiktig vid renoveringen då byggnaden är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att den utgör "synnerligen höga kulturhistoriska värden".

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

Katarina västra skola är kulturklassad och vilket innebär att man inte fick ändra planlösningen. Därför valde man att göra om vardera av de 22 skolsalarna till en lägenhet. För att få plats med alla funktioner utnyttjade man takhöjden på cirka 5 met…

Katarina västra skola är kulturklassad och vilket innebär att man inte fick ändra planlösningen. Därför valde man att göra om vardera av de 22 skolsalarna till en lägenhet. För att få plats med alla funktioner utnyttjade man takhöjden på cirka 5 meter.

Bakom konverteringen står Oscar Properties, en firma som gjort sig ett namn genom att bygga bostäder i Stockholm och Uppsala som känns betydligt mer New York än klassiskt svenska. 

För att skapa ett modernt boende i de före detta klassrummen tog Oscar Properties hjälp av arkitektfirman Arbéns och tillsammans valde de att utnyttjade salarnas generösa takhöjd på nästa 5 meter till att göra lägenheter i två plan, med både öppna entresoler och slutna rum i rummet.

Ibland är det mest tongivand detaljerna i ett kök de som inte syns. Till exempel att välja bort handtag och att göra alla skåp lika breda så att de linjer som finns blir symmetriska.

Ibland är det mest tongivand detaljerna i ett kök de som inte syns. Till exempel att välja bort handtag och att göra alla skåp lika breda så att de linjer som finns blir symmetriska.

Trapphallen i Katarina Västra Skola restaurerades varsamt och fick ytterligare ett elegant drag i form av kvadermålningar, inspirerade av ursprungsarkitektens bevarade ritningar.

Trapphallen i Katarina Västra Skola restaurerades varsamt och fick ytterligare ett elegant drag i form av kvadermålningar, inspirerade av ursprungsarkitektens bevarade ritningar.



I lägenheterna har man valt att låta de vackra 1800-talsdetaljerna som profilerade lister, paneler, och stuckaturer finnas kvar och de är renoverade till sin forna glans och sedan målade i grått. De nya tilläggen är supermoderna och väldigt minimalistiska. En fin kontrast som tydligt skiljer på husets historiska delar och de moderna tilläggen. På så vis får de nya ägarna ett ultramoderna boende som anpassats efter dagens levnadssätt som samtidigt andas historia.

Det som sammanlänkar det gamla med det nya är den strama färgskala som återfinns i hela byggnaden. Den gör att det nya och det gamla trots sina uppenbara kontraster ändå harmoniserar och flyter samman. Dessutom gör de lugna grå tonerna att de boende kan tillföra sitt eget till rum som under årens lopp uppehållits av tusentals människor. Mixen av konst, inredning och modern och historisk arkitektur har stor potential att bli fantastisk!

Köket matchats upp med ett långsmalt bord i kalksten från Public studios. Genom att ha ett bord som inte är så djupt får man mer yta i en mindre lägenhet. Här kan man dessutom både förbereda mat när man är många, bjuda på stormiddag och sitta och jo…

Köket matchats upp med ett långsmalt bord i kalksten från Public studios. Genom att ha ett bord som inte är så djupt får man mer yta i en mindre lägenhet. Här kan man dessutom både förbereda mat när man är många, bjuda på stormiddag och sitta och jobba hemifrån.

Till det nybyggda köket i den historiska byggnaden valdes detaljer laddade med känsla som tilltalar till alla sinnen. Tillsammans blir de som en avskalad och modern version av ett Rembrandt stilleben.

Till det nybyggda köket i den historiska byggnaden valdes detaljer laddade med känsla som tilltalar till alla sinnen. Tillsammans blir de som en avskalad och modern version av ett Rembrandt stilleben.

En av de som valt att flytta till ett sådant här speciellt boende bestämde sig för att addera lite extra genom att ta in Nordiska Kök och låta oss specialrita ett kök till deras lägenhet på husets andra våning. Det platsbyggda köket har målats i samma grå ton som väggarna i det magnifika trapphuset och har samma moderna känsla som övriga tillägg i lägenheten. För att få lägenheten att kännas större har man trollat med köket. Genom att ha en lång rad med lika breda skåp i samma färg smälter köket samman med vägen och ger rummet rymd och luft. Den symmetriska designen gör att ögat känner sig lugnat, liksom det faktum att man valt bort handtag och istället försett skåpen med dold grepplist.

Men ett kök i ett sådant hem måste också rymma mycket förvaring, vara smart planerat och väldigt funktionellt. Vilket man lyckas bra med genom att ha en vacker bänkskiva i den Gotländska kalkstenen Norrvange, en liten hyllning till den stora vackra skoltrappan i entrén. Kalkstenen är tålig samtidigt som den är lugnande och minimalistiskt. I skivan finns en undermonterad vask i rostfritt stål, lika snygg som den är funktionell. Även spishällen är sömlöst monterad i skivan och dess placering är både estetisk och praktisk. 

En avskalad lugn bostad är som en omålad canvas. Man kan tillföra massor med färg och form eller så kan man som i det här fallet hålla sig till samma färgskalan vilket ger ett väldigt harmoniskt intryck. Den vackra stolen Crown är designad av Masspr…

En avskalad lugn bostad är som en omålad canvas. Man kan tillföra massor med färg och form eller så kan man som i det här fallet hålla sig till samma färgskalan vilket ger ett väldigt harmoniskt intryck. Den vackra stolen Crown är designad av Massproductions.

Funktioner som diskmaskin syns inte utifrån eftersom den är dold bakom en likadan front som de övriga skåpen. Kylen finns i anslutning till köket under en av lägenhetens entresoler. 

Den överväganden känslan är ämnad att vara blygsamt lyxig. Här har inget har lämnats åt slumpen och alla tillval är av högsta kvalitet. Uttrycket ska inte vara skrikigt, inte ta för sig utan snarare ge utrymme till de personliga tilläggen samt framhäva de vackra fönstren och materialiteten i de nya brädgolven och i kalkstenen. Ett kök inte bara att älska i år framåt utan även ett kök att bruka varje dag. Förhoppningsvis får den vackra skolbyggnaden stå kvar i hundratals år till och köket följa med på resan in i framtiden. Upptäck fler av våra moderna designkök.

Mixen av detaljer på bänken har samma känsla av historiskt möter modernt som resten av bostaden och köket.

Mixen av detaljer på bänken har samma känsla av historiskt möter modernt som resten av bostaden och köket.

Vasken har monterats under kalkstensskivan och matchas med en kromad blandare.

Vasken har monterats under kalkstensskivan och matchas med en kromad blandare.

Huset ritades i mitten av 1800-talet av Johan Fredrik Åbom som även ligger bakom byggnader som Södra teatern, Musikaliska Akademien och Berns Salonger. Fram till 2002 bedrevs skolverksamhet i lokalerna som då köptes för att omvandlas till lägenheter. Blåmärkningen gör att man inte får ändra på husets planlösning och därför har de 22 skolsalarna fått bli en lägenhet vardera.

Foto: Osman Tahir

Styling: Caroline Sandström


Se mer köksinspiration.

På vår Instagram @nordiskakok hittar du alla våra senaste köksprojekt. Länk här

På Pinterest hittar du alla våra kök, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, bord och stolar! Länk här

Johan Lundkvist