Hållbara vanor i köket

När man talar om hållbarhet i köket kan man mena olika saker. Ett hållbart producerat kök, sopminimering, minskat matsvinn, klimatsmart kost eller god design. Men man kan även tänka igenom det dagliga användandet och hur det påverkar klimatet. Här tipsar vi om 7 produkter som gör att dina dagliga köksbestyr blir lite mer hållbara.

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

disktrasa lin.jpeg

1. Torka

Istället för en vanlig disktrasa kan du köpa en trasa vävd av lin. Produktionen av lin kräver mycket mindre vatten än till exempel bomull och dessutom kan den produceras i norra europa. Fördelarna med en lintrasa är många; du tvätta den i maskin, den har en mycket längre livslängd än en vanlig trasa och dessutom är lin det naturmaterial som absorberar fukt bäst och som torkar snabbast. Trasan tvättas i maskin i 60 grader eller kokas i en kastrull med vatten. När den gjort sitt kan den komposteras. 115:-, Växbo lin.

allclean-vete.jpg

2. Putsa

Pure effects allrent är boostad med mikroorganismer som på ett helt naturligt och giftfritt sätt håller ditt kök skinande rent. Mellan tvättarna håller mikroorganismerna smutsen borta, de har nämligen en unik förmåga att bryta ner fett, smuts och luktproducerande bakterier. Rengöringsmedlet är dessutom väldigt drygt och räcker länge. Späd ut med vatten och spraya där det är smutsigt, medlet fungerar på alla ytor. Startkit, 249:-, Pure effects.

Bivax_Pase.jpg

3. Förvara

Blir det mat över så är det såklart mer miljösmart att spara det och äta vid ett senare tillfälle än att bara kasst bort det. Istället för plastfolie så kan du slå in maten i en bivaxpåse. Bivaxet har naturliga antibakteriella egenskaper och går att forma. Därför kan du använda påsen igen och igen. I den kan du förvara allt från ost till grönsaker, allt utom kött och fisk. Påsen är tillverkad av oblekt bomull och bivax från svenska bigårdar. Den svaga doften av honung påverkar inte smaken på maten. 136:-, www.olandsgardsbutik.se



vasterbottenssapa-l.jpeg

4. Underhåll

Har du en bänkskiva i marmor eller kanske kalksten? Se till att ge din naturbänkskiva extra kärlek genom att tvätta den med såpa någon gång i veckan. Såpan impregnerar stenen och ger den en fantastisk yta som bara blir bättre med tiden. Visste du förresten att all såpa var i fast form tidigare? I och med att produkten är koncentrerad sparar man både vikt, plats i transporterna. Västerbottens såpan kokas efter konstens alla regler och är ett naturligt hantverk. Det är en gammaldags överfettad såpa som görs av matolja som återvinns från utvalda leverantörer. Såpa, 109:-, Västerbottenssåpa.

iris-hantverk-kokssvamp-loofah.jpeg

5. Skrubba

Ingrodd smuts i kastrullen eller i vasken skrubbas lätt bort med en kökssvamp av loofah. Visste du att loloofah är en gurkliknade växt som du kan odla i din egen trädgård? Iris hantverks kökssvampar är ekologiskt odlade i Spanien och gurkväxten har vattnats med endast regnvatten. Svampen håller upp till ett halvår, repar inga ytor och kan komposteras efter den är förbrukad. 90:-/2 st, Iris Hantverk.

skeppshult noir.jpg

6. Stek

Den bästa stekpannan köper du second hand eller rotar fram ur mormors låda på landet. En gjutjärnspanna blir nämligen bara bättre med åren och får en naturlig impregnering genom rätt underhåll och användande. Dessutom får vi i oss lite extra järn när vi äter mat lagad ur en gjutjärnspanna. Hittar du ingen gammal kan du köpa en ny och var beredd på att den kommer hålla en livstid. Noir, Stekpanna formgiven av designduon Broberg Ridderstråle för Skeppshult, går att använda på alla värmekällor inklusive induktion, 1 270:-, Bagaren och kocken.

bialetti.png

7. Koka

Älskar du en god kopp kaffe på morgonen? Med en mokabryggare är det enda spillmaterialet du får själva kaffeförpackningen, inga pods, filter eller något annat behövs. Dessutom kan du välja en med rätt antal koppar för ditt hushåll och på det sättet slippa svinn. Mokabryggare för två koppar från italienska Bialetti, 300:-, Crema shop.

huskee cup.jpeg

8. Ta med

Är du en sådan som alltid dricker dagens första kopp på vägen till kontoret? Gör för vana att ta med en kopp hemifrån istället för att köpa den från kiosken på hörnet. Nu när du ändå kokar så gott kaffe i din mokabryggare! Genom att ta med en kopp sparar du väldigt många plastlock och papperskoppar per år. Huskee cup är gjord av en komposit av en restprodukt från kaffeproduktionen, nämligen det hölje som sitter runt kaffebönan. Dessutom är den snygg nog att använda hemma också och tål maskindisk och mikrovågsugn. Det finns tillhörande fat och lock som passar alla modeller och formen gör att man inte bränner sig. To go mugg Huskee, 189:- , Baristashoppen.

586307-bb721f4a4aeb45b29dba82ab145ff9a2_2048x.jpg

9. Tillred

Plastredskap är inte bara dåliga för miljön, de kan även vara dåliga för vår hälsa om vi får i oss delar av dem. Ett alternativ till de redskap vi använder i matlagning är de i trä, de är dessutom betydligt vackrare att se på och fungerar lika bra när man ska servera maten som när man lagar den. Träredskap finns att köpa lite här och var och det kan vara en idé att läsa sig till var de är producerade så att de inte fraktats onödigt långt. De mest närproducerade och vackra träbesticken gör du såklart själv av trädgårdsavfall i din närhet. Varför inte testa att tälja din egen slev? Bok, Täljboken är framtagen av Täljogram och Hemslöjdens förlag. 295:-, Täljogram

På Pinterest har vi samlat de snyggaste kökstillbehören, den bästa inspirationen för ditt kök,
inredning, vitvaror och de snyggaste möblerna! Länk här

På vår Instagram @nordiskakok hittar du vår senaste köksinspiration. Länk här

Johan Lundkvist