Inredaren Ellen Westöös drömhus i Åre

Kliv in i Strawstudio-grundaren Ellen Westöös designhem i Åre. En ombyggd fjällstuga vid Buustamon med utsikt över Ullådalen.


Ert hus i Åre är helt fantastiskt! Berätta, hur tänkte ni kring renoveringen och inredning?

Huset är i grunden en relativt traditionell sportstuga från 90-talet. När vi första gången klev in i huset hade inte mycket gjorts sedan det byggdes, i princip ingenting. Det var en gulaktig furu från golv till tak och det vi reagerade på var att det var pyttesmå fönster ut mot den helt magnifika vyn mot Mullfjället. Det absolut mest spektakulära med platsen är just berget och utsikten, och att det inte är en massa hus runtomkring eller framför. Vår första tanke var därför att det viktigaste kommer vara att öppna upp. Vi ville bli mer ”ett med berget”. In med stora glaspartier och bort med skärmtak som bidrar till känslan av att man kikar ut ur en glugg. 

Upptäck fler av våra svensktillverkade träkök här.

Nya favoriter fick samsas med underbara möbler som haft ett liv innan. Som matbordet - det är ett gammalt bakbord från 1800-talet som jag köpte från ett av mina favoritställen - Kulans Antik i Ängelholm, berättar Ellen.

Huset fick genomgå en total förvandling - i stort är det bara stommen kvar, allt annat har fått en ny karaktär. Vi ville skapa ett hem som fick samspela med naturen. Snäckan från The Strawstudio.

Berätta om köket – vilka val har ni gjort och varför?

Köket är som för många, hjärtat av hemmet och just här i Åre där man tillbringar många eftermiddagar och kvällar med långkok och familjemiddagar kändes det väldigt viktigt att skapa ett socialt kök. Ett kök där det finns bra plats att laga mat med vänner och familj men också ett kök som ger utrymme till att umgås och spela spel. Lite av en utmaning när ytan är begränsad. Så köket som tidigare var ett L-kök fick plockas bort och istället skapade vi ett kök med endast en lång arbetsbänk samt en köksö.

När det kom till materialen var det en självklarhet att ha ett kök i rent trä då vi vill arbeta med naturmaterial. Valet blev ett lite mörkare trä (betsad ek) tillsammans med en Öländsk kalksten.

Vi ville även arbeta med texturer och någon färg. Kaklet blev därför pricken över i:et och kompletterade det fantastiskt vackra köket helt perfekt.

Varför valde ni att samarbeta med Nordiska Kök?

Jag som arbetar som inredare och även driver igenom stora köksrenoveringar hade länge haft span på just Nordiska Kök. Ett varumärke som (enligt mig) helt hade tagit fram de perfekta kökskombinationerna och som låg ett steg före andra leverantörer när det kommer till en snygg design. Vi upplevde även under resans gång att det var smidigt utan hembesök och att man skötte det mesta digitalt. Det både flöt på bra och så blev det mer ekonomiskt för plånboken. En bra kombo helt enkelt. När köket väl var på plats, kunde vi konstatera att det blev precis så som vi ville ha det.

Ellen Westöö, grundare av The Straw Studio. Foto: annarostrom.com

Stora ytor för matlagning och en härlig bardisk för de sociala tillfällena, i detta platsbyggda kök i Åre.

Du driver ju The Straw tillsammans med Caroline Ranås, berätta, hur startade ni? Vilka tjänster erbjuder ni? Vad drivs ni av? Och varför just ”The Straw”?

Vi startade The Straw tillsammans för snart två år sedan. Det har verkligen varit en sådan sak som hon och jag pratat om i många år. Vi har stött och blött idén fram och tillbaka och till slut efter en jordenruntresa landade vi i det som idag är The Straw. Ett inredningskoncept som rymmer både produkter och inredningstjänster. Det som är den gemensamma faktorn för de båda erbjudandena är hållbarhet och långsiktiga lösningar. Vi arbetar uteslutande med naturmaterial eller material som tidigare använts till något annat - som exempelvis spilltyger från andra produktioner. Och för just våra inredningsuppdrag arbetar vi för att skapa ett personligt hem som håller över tid. Vi uppmuntrar till att göra genomtänkta, långsiktiga köp, gärna återanvända sådant man har eller köpa second hand. 

Sänggavel från The Strawstudio.

Vintagekruka från The Strawstudio.

Vi har idag en e-handel med unika och handplockade produkter för hemmet (www.thestraw.se). Hos oss kan du hitta allt ifrån en bärbar solstol i rotting till stora vintagekrukor. Och när du behöver hjälp med att utveckla din stil eller bara vill ha en nystart - då hjälper vi dig med hela den resan; färger, materialval och inredning.  

Varför det blev just The Straw har att göra med att idén till vårt varumärke kom när vi befann oss i Indonesien och där finns ett fantastiskt hantverk i just stråprodukter - korgar, väskor, inredningsdetaljer etc. Och då blev namnet The Straw. 

Vi drivs av människor och möten. Att se vår vision komma till liv och se vilken glädje det kan skapa för någon annan. Det är sådant som får en att köra på när allt inte går som man tänkt sig. 

Det platsbyggda träköket badar i ljuset som kommer in över fjället.

Vintagekruka från The Strawstudio.

Hur kommer det sig att ni köpte hus just i Åre?

Åre blev det av naturliga skäl. Jag träffade min man för en herrans massa år sen just här i Åre och det var även här han friade. Så med det i bagaget och ett stort skidintresse för hela familjen var Åre relativt självklart. Dessutom ett av de bästa bergen i Sverige för skidåkningens skull. Det spelade in såklart. 


Vilka är dina absolut bästa Åretips?

1. Ullådalen. Längdskidor mitt ute på fjället med fler renar än människor och en mysig våffelstuga på vägen. 

2. Undersåker. Några minuter innan Åre ligger en liten by som fått ett ordentligt uppsving. Åk hit för lokala delikatesser som Åres bästa bullar och den finaste charken. Besök Majas Bageri och Undersåkers Charkuterifabrik (en del av tidigare Fäviken). Väl värt en utflykt. 

3. På våren, ta dig till fjällen runt Storulvån magiskt ställe för dom som gillar att gå på topptur. Inga liftar eller köer till något.  

4. La Gondola. Suppers senaste tillskott ligger uppe på Olympiaplatån. Superhärligt lunchställe med riktigt bra mat, otrolig utsikt och en dj som bidrar till en underbar stämning. Boka ett senare bord och låt lunchen övergå i afterski. Finns inget härligare avslut efter en dag i backen. 

5. Vinbaren. En mysig liten restaurang nere på byn som har otrolig mat och gott vin. Går inte boka bord men väl värt att vänta. 


Johan Lundkvist