En bänkskiva i natursten är en sann glädje både för esteten, bagaren och kocken. Många drar sig dock för att skaffa natursten, dels på grund av priset men även för rädslan över att den ska vara svår att hålla ren. Men med våra tips så håller sig din natursten vacker fram till nästa generation och blir dessutom vackrare med åren.

Här följer våra bästa tips på hur du rengör din bänkskiva och får bort fläckar.

skotselrad-bankskiva-kalksten.jpg

1. Impregnera stenen

Det du antingen har hört är att till exempel marmor lätt får fläckar av till exempel rödvin och citron. Det stämmer att marmor inte gillar syror, kalksten gillar dessutom inte salter. Båda stentyperna är uppbyggda av en mjukare mineral (karbonat- mineral) än graniterna som är lite mer slittåliga. Genom att behandla din stenskiva på rätt sätt kan du dock skapa ett skydd som gör att du snabbt kan torka bort det som spillts utan att det lämnar en bestående fläck. Mirakelmedlet i det här fallet är ofärgad såpa eller stenimpregnering. Undvik färgad såpa då det kan missfärga bänkskivan.

Kontinuerlig användning av såpa impregnerar stenen och gör den både vackrare och mer slitstark. Vad du däremot inte ska använda är starka rengöringsmedel och inte heller vanligt diskmedel då det fräter på ytan.

Vid vardagligt användande ska du bara torka med en lätt fuktad trasa utan något annat än vatten och sedan komplettera genom att tvätta med vattenblandad såpa vid behov. Märker du att stenen suger åt sig vatten väldigt snabbt kan det vara läge att såpa in den alternativt impregnera den med stenimpregnering.

skotselrad-bankskiva-natursten.jpg

2. Torka direkt

Spiller du gäller det att snabbt vara framme med trasan – ju längre stenskivan lämnas orengjord desto större är risken att det blir en fläck. Man måste vara mer försiktig med ljus sten än mörk och med slipad sten än polerad. Syror från t.ex. juice, vin, kolsyra, frukt, eller rengöringsmedel frätskadar det översta lagret av stenen och ändrar dess struktur vilket gör att ytan ser annorlunda ut och att färg kan fastna. Sug därför snabbt upp eventuell spilld vätska med en trasa och torka sedan med såpavatten vid behov.

Om du väl har fått en fläck så kan du antingen vänta på nästa fläck och tids nog få en underbart vackert patinerad stenskiva eller alternativt slipa ytan och på så sätt bli av med fläcken.

skotselrad-bankskiva-norrvange-kalksten.jpg

3. Använd skärbrädor och rena trasor

En annat typ av slitage man kan se på stenskivor är repor och nagg. Nagg får du bara om du tappar en stor tung stekpanna, redskap eller liknande mot skivan, men repor kan uppstå av att du till exempel råkar torka stenen med en trasa med sandkorn från tex. sköljda grönsaker. Se därför till att din trasa är ren från smuts som kan skada ytan.

Vi rekommenderar ytterligare att man alltid använder skärbräda, för trots att knivar inte skrapar ytan så kan de bleka dem och minska impregneringen.

skotselrad-bankskiva-marmor-carrara.jpg

4. Använd underlägg

Natursten är som regel inte känsligt mot värme men det kan vara värt att använda ett underlägg ifall kastrullerna har smuts från olja, mat eller något annat som potentiellt kan skada stenens yta. Skålar och fat med ojämn yta undertill kan placeras på en duk om de ska stå framme (vid tex en buffébjudning) så att de inte dras fram och tillbaka över stenen och på så sätt skadar den.

Följer du råden ovan så kommer din sten att hålla sig vacker och bara bli bättre med tiden. En väl omhändertagen natursten är en investering för framtiden eftersom den tål både ögats och det dagliga användandets slitage. Och självklart hjälper vi på Nordiska Kök dig från allt från inspiration till beställning av din bänkskiva.

Se mer inspiration för bänkskivor i köket.


Se fler av våra köksguider.