Så väljer du färg till köket

Det där med att välja färg… Vi vet hur svårt det kan vara att välja färg, både på väggar och snickerier. Men för att du ska ha de bästa förutsättningarna för att lyckas välja rätt så kan du välja vilken NCS-färg som helst hos Nordiska Kök. Och inte nog med det, du kan välja olika färger om du till exempel vill att över- och underskåp ska ha olika färger. Självklart hjälper Nordiska Köks erfarna köksdesigners dig längst vägen så att du blir nöjd med dina val.

Vi har satt samman en lista med 5 tips på hur du kan tänka för att så smidigt och genomtänkt som möjligt välja färg till ditt framtida drömkök. 

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

Nordiska-Kök-platsbyggt-shaker.jpg

1. Utgå från rummet

Hur ser köket ut? Är det stort eller litet, mörkt eller ljust? Genom att börja med att fundera över vilken typ av färgskala som bäst skulle framhäva den typen av kök du drömmer om i kombination med dina specifika förutsättningar kan du begränsa hur många olika färger du måste välja mellan. Förenklat kan man tänka såhär, ett litet kök känns större och luftigare målat i en ljus ton, ett väldigt ljust rum känns mjukare i en dov naturfärg och ett stort kök känns mer rustikt i en mörkare kulör. Är det tal om en öppen planlösning och du vill att köket ska kännas mer som en möbel då passar en trären yta eller en lite mörkare ton bra. I det här steget väljer du bort de ljusintensiteter som inte passar ditt nya kök.

platsbyggt-kok-stockholm.jpg

2. Matcha

Ta dig därefter en snabb titt på resten av hemmet och fundera kring en färg som skulle matcha stilen. En röd tråd i ett hem gör mycket för känslan som då känns mer genomarbetat och harmonisk. Är alla dina rum målade i en kall ljusgrå ton kanske du ska leta efter en variant av grå eller åtminstone hålla dig till en kall färg. Har du blommiga tapeter i flera rum kanske det passar bättre med en ljus variant av någon kulör från en närliggande tapet. När du funderat kring detta kan du eliminera alla kulörer som inte passar till resten av ditt hem.

NK_CPH_01 2 2 2.jpg

3. Sätt stilen

Vet du vilken stil du vill ha på köket? Shaker, minimalistisk, sextiotal eller kanske sekelskifte? Olika stilar passar med olika färger. Shakerstilen är till exempel synonym med matta naturfärger, sekelskiftesköket passar bra i gröna eller gräddiga toner, en modern take på ett 60-talskök passar i varma toner och ett minimalistiskt kök blir bäst om det anpassas efter rummets och hemmets arkitektur i övrigt. Har du redan målat upp ditt kök så hjälper det dig att begränsa färgvalen genom att lista de färger som matchar stilen bäst. Även själva utformningen av köket påverkar färgvalet. Har du inga överskåp kan du få ett luftigt intryck även med en mörkare färg på köket. I det här steget kan det också vara läge att faktiskt välja en kulör om du ska ha en sådan snarare än en nyans av vitt, grått eller beige. Älskar du till exempel blått eller grönt och har det som ett tema i resten av ditt hem kan det vara kul att våga måla köket i en variant av samma färg. Ett kök blir oftast snyggast om alla toner hålls ihop. Väggfärg och färg på luckor behöver inte vara samma men blir väldigt fina om de är i olika ljusintensitet av samma kulör. Tänk även på om färgen ska vara varm eller kall och håll ihop ditt val med resten av inredningen i rummet. När du funderat över de här frågorna kan du välja den mättnadsgrad (färgintensitet) du vill ha och bortse från alla andra.



Nordiska-kök-stories-21.jpg

4.

Sök inspiration

Nu börjar tiden bli mogen för att leta inspiration. Börjar man med det här steget för tidigt är det lätt att den ambivalente får beslutsångest. Men nu när du valt en ljus- och färgintensitet och vet vilken stil och känsla du är ute efter blir det lättare och roligare att spana på inspirationsbilder. Man måste inte nödvändigtvis titta på bilder på just kök utan det går såklart även bra med andra bilder som matchar känslan. Bra ställen att leta efter inspiration är Pinterest, Instagram och inredningsmagasin. Vi på Nordiska Kök har flera mappar på Pinterest som du kan titta igenom. När du känner dig klar med inspirationssökningen så kan du välja ut den typen av färg som du gillar allra mest.

Nordiska Kök på Pinterest

Nordiska Kök OAK 5.jpg

5. Testmåla

Nu vet du vilken ljusintensitet, värme och färgintensitet du ska ha på din färg och har hittat några fina exempel genom din inspirationssökning. Du är en bra bit på vägen! Men det kan vara svårt att se det slutgiltiga resultatet framför sig när man står där med färgproverna i högsta hugg. Är man ute efter att verkligen hitta rätt ton så är det smart att beställa hem ett par små burkar med färg och testmåla dem på väggen i det framtida köket. På så sätt ser man hur färgen mixas med ljuset från fönster och lampor över dygnets alla timmar. Ljus utifrån och från dina lampor påverkar nämligen färgen väldigt mycket.

Flera färgleverantörer erbjuder idag helmatta färger som är avtorkningsbara, vilket passar perfekt i ett kök. Både elegant, funktionellt och hållbart.

Se till att inte göra dig själv en otjänst och välj högst fem färger som du testmålar med där hemma. När du valt en av dessa färger så är du redo för ditt nya kök! Lycka till.

Behöver du ännu mer köksinspiration har vi samlat det.


På Pinterest har vi skapat en hel board med bara färginspiration, här finner ni även vår senaste köksinspiration, bänkskivor, möbler och inredningstips Länk här

På vår Instagram @nordiskakok hittar ni alla våra senaste köksprojekt och inspiration. Länk här



Johan Lundkvist