The Modern Classic - köket med två stilar

Som en blandning mellan det moderna och klassiska men med en lugn och elegant charm skulle man kunna beskriva vårt senaste projekt i våningen i centrala Stockholm. Skräddarsytt efter familjens önskemål och stil men som samtidigt känns som en uppdaterad version av det kök som antagligen fanns där från början när huset byggdes.

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

De vackra golven och bröstpanelen skvallrar om husets ålder. Ramluckorna och skjutdörrarna med linjeglas matchar fint och ger en uppdaterad och modern touch till det kök man kan ana fanns i våningen när huset var nybyggt. Barstolar från Massproducti…

De vackra golven och bröstpanelen skvallrar om husets ålder. Ramluckorna och skjutdörrarna med linjeglas matchar fint och ger en uppdaterad och modern touch till det kök man kan ana fanns i våningen när huset var nybyggt. Barstolar från Massproduction.

I en våning i centrala Stockholm har vi byggt ett kök som är modernt och klassiskt men samtidigt personligt och elegant. Köket tillhör inredaren Gabriella, som för ett år sedan flyttade hem till Sverige efter 21 år i London, där hon arbetade på en arkitektbyrå. I samband med flytten köpte hon och hennes man en 158 kvm stor lägenhet som stått orenoverad sedan 1980-talet. Med sin erfarenhet har Gabriella tagit sig an hela våningen och allt har renoverats och anpassats efter familjens behov.

När det kom till köket har vi tillsammans mejslat fram ett genomtänkt, personligt och expressivt kök. För Gabriella och familjen var det viktigt att köket skulle passa byggnaden och inte kännas för modernt, samtidigt som det inte fick kännas för klassikt heller, utan ligga i linje med deras egna stil. Valet landade på ett ramkök med släta luckor men med mässingshandtag för en mer klassiskt touch. Köket målades i en varm beige ton som passar perfekt till Terrazzon som fått styra flera av färgvalen i köket. Väggarna är cremevita, golvet en ekparkett som de låtit slipa och olja i en valnötston.

Den flerfärgade terrazzon är levande och precis lagom iögonfallande. Den fick sätta tonen för resten av köket, bland annat handtagen i mässing och den beiga tonen på luckorna. För att ytterligare förstärka färgen kan man samla porslin och bestick i …

Den flerfärgade Terrazzo är levande och precis lagom iögonfallande. Den fick sätta tonen för resten av köket, bland annat handtagen i mässing och den beiga tonen på luckorna. För att ytterligare förstärka färgen kan man samla porslin och bestick i en matchande kulör.

På den motsatta delen av köket har man valt att placera högskåp där förvaring, kyl och frys hittas. Man har även ett dolt kaffeskåp med pocketdörrar som är klätt i ask på insidan med lådor i massiv ask. Att få rum med en sådan lösning stod med på Ga…

På den motsatta delen av köket har man valt att placera högskåp där förvaring, kyl och frys hittas. Man har även ett dolt kaffeskåp med pocket-dörrar som är klätt i ask på insidan med lådor i massiv ask. Att få rum med en sådan lösning stod med på Gabriellas önskelista inför köksbygget.



Längs med rummets ena vägg finns en rad med över- och underskåp som huserar nödvändiga funktioner som spis och vask. Överskåpen har skjutdörrar med linjeglas, en modernare version av det klassiska vitrinskåpet. Under dem finns utdragbara lådor och skåpsluckor med mässingshandtag. Valet föll på släta ramluckor för att ge köket en både klassisk och modern look. Tvärs över från bänkraden finns den Terrazzo-inklädda köksön som fungerar som ett nav i hemmet. Upptäck vår köksinspiration.

Familjen ville ha ett kök som passade huset men som ändå inte kändes för gammaldags. Istället har man gjort en modern version av ett klassiskt kök. Detaljer som handtag och linjeglas ger en klassik känsla, men här i ett modernare uttryck.

Familjen ville ha ett kök som passade huset men som ändå inte kändes för gammaldags. Istället har man gjort en modern version av ett klassiskt kök. Detaljer som handtag och linjeglas ger en klassik känsla, men här i ett modernare uttryck.

I hallen finns en byrå och skåp som är gjorda i samma stil som köket. På så sätt förlänger man rummet och får det att kännas större. De asymmetriska skåpen ger rummet karaktär och tillför lekfullhet och kreativitet till det annars stilrena uttrycket…

I hallen finns en byrå och skåp som är gjorda i samma stil som köket. På så sätt förlänger man rummet och får det att kännas större. De asymmetriska skåpen ger rummet karaktär och tillför lekfullhet och kreativitet till det annars stilrena uttrycket. De öppna hyllorna är klädda i ask.

Skåpet blir som en modern version av dåtidens serveringsgång. Denna lösning får köket att kännas större och låter hallen bli en del av köket. Överskåpen är asymmetriskt utformade och en del har ingen lucka utan är öppna med en insida i ask. Som en perfekt övergång mellan hall och kök. 

Mitt emot bänkraden finns en terrazzoklädd köksö med sittplats. Här kan familjen samlas och umgås.

Mitt emot bänkraden finns en Terrazzo-klädd köksö med sittplats. Här kan familjen samlas och umgås.

Bland familjens önskemål fanns skjutdörrar, extra generöst med utrymme mellan över och underskåp samt att terrazzon skulle vara tongivande. Här kan man se hur alla drömmarna införlivades.

Bland familjens önskemål fanns skjutdörrar, extra generöst med utrymme mellan över och underskåp samt att Terrazzon skulle vara tongivande. Här kan man se hur alla drömmarna införlivades.

Tillsammans med Gabriella kom Nordiska Köks designer fram till en snygg köksdesign där alla familjens önskemål fick plats. Skjutdörrar, Terrazzo, kaffeskåp, köksö – allt finns i detta härliga kök. Det är en lyckad blandning mellan det väldigt personliga och moderna och det tidlösa och klassiska. Fastän köket är byggt för att passa familjens privata smak och livsstil så har detaljerna och de olika kökskropparna planerats med sådan noggrannhet att köket kommer att kännas inbjudande, estetiskt och personligt – oavsett rådande trend.


Styling: Caroline Sandström Foto: Osman Tahir

På vår Instagram @nordiskakok hittar ni alla våra senaste köksprojekt. Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med alla våra kök, här finner ni även vår senaste köksinspiration, färger, möbler och inredningsdesign Länk här

Här kan ni se mer inredning från Gabriella Gullberg.


Johan Lundkvist