Nina Gerthels smarta designkök

När en inredare och en kock ska bygga nytt kök blir det såklart fokus på både design, funktion och matlagningsglädje. För Nina Gerthel och Martin Karyd har vi byggt en modern köksdröm i parets fantastiska trevånings-lägenhet mitt i centrala Malmö.

Nina Gerthel är född in i inredningsbranschen och har vid relativt ung ålder redan hunnit vara visual merchandiser, inköpare, inredare, butikschef och VD för familjeföretaget Olsson och Gerthel. Idag har hon, efter 20 år i företaget, valt att starta eget och driver inredningsfirman Nina Gerthel som hjälper privatpersoner och företag med stora och små inredningsuppdrag. Med en sådan passion för inredning, design och arkitektur så tar man såklart inte lätt på renoveringen av sitt eget hem!

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

Nina Gerthel i trappan som hennes pappa designade när det var Ninas föräldrar som bodde i den spännande lägenheten.

Nina Gerthel i trappan som hennes pappa designade när det var Ninas föräldrar som bodde i den spännande lägenheten.

Det superfunktionella och genomtänkta köket har fått en varm grön kulör och detaljer i ek, rostfritt och matt, svart granit. Känslan är tidlöst modern och matchar snyggt till den synliga järnbalken mellan kök och matrum.

Det superfunktionella och genomtänkta köket har fått en varm grön kulör och detaljer i ek, rostfritt och matt, svart granit. Känslan är tidlöst modern och matchar snyggt till den synliga järnbalken mellan kök och matrum.

Nina bor tillsammans med sin man Martin Karyd och barnen Thea och Albin i en unik trevåningslägenhet i ett gatuhus från 1876 på Gamla Väster i centrala Malmö. Ninas föräldrar köpte huset i slutet av 1970-talet och omvandlade det snickeri som låg där till lägenheter. De tre planen i Ninas och Martins lägenhet länkas samman av en modern, svartlackad spiraltrappa som Ninas pappa ritat och låtit installera. Trappan har fått agera inspiration till en del av ingreppen Nina gjort i lägenheten – inte minst köket.

Köksön har en infälld induktionshäll som knappt syns i den vackra, matta graniten från Granitfabriken i Skåne. I taket finns en fläkt från Fjäråskupan, lika diskret placerad som spishällen. De snurrbara barstolarna kommer från Ninas familjeföretag O…

Köksön har en infälld induktionshäll som knappt syns i den vackra, matta graniten från Granitfabriken i Skåne. I taket finns en fläkt från Fjäråskupan, lika diskret placerad som spishällen. De snurrbara barstolarna kommer från Ninas familjeföretag Olsson och Gerthel. Mortel i granit inköpt i butik Geijersgatan 53 i Limhamn. Nina gillar att arbeta med lokala producenter och att köpa porslin och konst från hennes omnejd.

Glas för de lite festligare måltiderna står uppradade i vitrinskåpet Frame från Asplund. Insidan av köksön har praktiska, utdragbara lådor som rymmer allt från bestick till kastruller och tallrikar. De greppvänliga beslagen med cognacsfärgat läder k…

Glas för de lite festligare måltiderna står uppradade i vitrinskåpet Frame från Asplund. Insidan av köksön har praktiska, utdragbara lådor som rymmer allt från bestick till kastruller och tallrikar. De greppvänliga beslagen med cognacsfärgat läder kommer från Stilbeslag. De fick just den tonen på lädret för att matcha den Børge Mogensen soffa som står i hörnet av matsalen, ett arv från Ninas farmor.



Hur ser då ett nyrenoverat kök ut hemma hos en inredare och en kock som numer driver Malmö Saluhall? Köket har släta, moderna luckor som målats i en grågrön kulör med ett litet stänk gul i. När Nina började skissa på köket ville hon skapa något unikt där funktionen var i fokus. Det skulle dessutom matcha resten av huset som hon renoverat på ett ljust och luftigt sätt med en social planlösning. Eftersom lägenheten ligger i ett stenhus med gedigna detaljer, som spiraltrappan, så kände Nina att köket skulle klara av en tyngd och distinktion som trähus från samma tidsperiod sannolikt inte skulle lyckas bära upp.

I anslutning till köket finns en matplats och en liten lägre sittdel med soffa, soffbord och stol. Matbordet Bella har massiva ekben som matchar köket och en laminattopp som matchar väggarna. Eftersom köket är i markplan kan det vara skönt att kunna…

I anslutning till köket finns en matplats och en liten lägre sittdel med soffa, soffbord och stol. Matbordet Bella har massiva ekben som matchar köket och en laminattopp som matchar väggarna. Eftersom köket är i markplan kan det vara skönt att kunna dra för de vackra gardinerna. Sjuanstolarna runt bordet har läderklädsel i en varm svart ton som matchar granit-bänkskivan i köket.

Eftersom det är ett par våningar mellan kök och vardagsrum så har Nina designat och låtit bygga ett pentry uppe på vindsetaget. Materialvalen är desamma som i köket för att skapa en enhetlig känsla i hemmet. Den vackra ribbade eken plockar upp känsl…

Eftersom det är ett par våningar mellan kök och vardagsrum så har Nina designat och låtit bygga ett pentry uppe på vindsetaget. Materialvalen är desamma som i köket för att skapa en enhetlig känsla i hemmet. Den vackra ribbade eken plockar upp känslan i takbjälkarna och i repen i fåtöljen Flag Halyard PP225 som står i närheten. Som bänkskiva har Nina valt en kalkstensskiva från Granitfabriken i Skåne. Eftersom pentryt inte används dagligen på samma sätt som köket kände hon att det var okej med en lite skörare stensort.

Nina dras ofta till hus där man har kontakt mellan alla de sociala rummen. För att få till den funktionen här sattes en svart järnbalk in mellan kök och matsal. Balken bär upp våningarna ovan och ser till att man från köket har uppsikt över matsalen, entrén, uteplatsen på gården, den lilla soffgruppen till höger om matsalen samt Ninas kontor. 

Martin är som sagt utbildad kock och önskade gott om plats att tillreda mat samt uppläggningsyta. Nina ville ha smart förvaring med en tydlig plats för alla saker. 

– Har man inte plats för alla sina grejer så är det inte ett funktionellt kök, hur vackert det än må vara. Funktionen är det svåra med att designa ett kök, inte att göra så att det ser fint ut. 

Köket är uppbyggt av en köksö med flera barplatser, en diskbänk samt rad med högskåp.

Alla vitvaror i Nina och Martins kök är från Miele. Ugn och mikrovågsugn hittas i arbetshöjd i ett av de tre högskåpen i den inre delen av köket. I skåpet till höger om ugnarna finns kylskåpet och på andra sidan hittar man frysen.

Alla vitvaror i Nina och Martins kök är från Miele. Ugn och mikrovågsugn hittas i arbetshöjd i ett av de tre högskåpen i den inre delen av köket. I skåpet till höger om ugnarna finns kylskåpet och på andra sidan hittar man frysen.

Den rostfria bänken med inbyggd vask och stänkskydd är ritad av Nina Gerthel och tillverkad av Möllevångens Plåt. Ovan finns tre hyllor i ek och väggen bakom dem är klädd med speglar för att skapa rymd, lite barkänsla och spegla andra delar av rumme…

Den rostfria bänken med inbyggd vask och stänkskydd är ritad av Nina Gerthel och tillverkad av Möllevångens Plåt. Ovan finns tre hyllor i ek och väggen bakom dem är klädd med speglar för att skapa rymd, lite barkänsla och spegla andra delar av rummet. Står man och diskar kan man ha ögonkontakt med den som sitter vid bardisken.

Köket är uppbyggt av en köksö med flera barplatser, en diskbänk samt rad med högskåp. Köksön, och det matchande pentry som finns i vardagsrummet på tredje våningen, är klädda i ribbad ek som är byggt av Jonnis Snickeri. Toppen på köksön är i svart granit som är superfunktionellt och adderar till den moderna och gedigna känslan.

Högst upp i huset ligger det rymliga vardagsrummet. Här har man öppet till nock och har låtit takbjälkarna skapa känsla i rummet. Från vardagsrummet når man även den 30 kvadratmeter stora terrassen där Nina funderar på att bygga ett växthus.

Högst upp i huset ligger det rymliga vardagsrummet. Här har man öppet till nock och har låtit takbjälkarna skapa känsla i rummet. Från vardagsrummet når man även den 30 kvadratmeter stora terrassen där Nina funderar på att bygga ett växthus.

Nina har ett eget kontor i en liten etta på markplan men hon kan även arbeta från skrivbordet Pyramide uppe i vardagsrummet. Stol Thonet, skrivbordslampa Snoopy av Castiglioni för Flos.

Nina har ett eget kontor i en liten etta på markplan men hon kan även arbeta från skrivbordet Pyramide uppe i vardagsrummet. Stol Thonet, skrivbordslampa Snoopy av Castiglioni för Flos.

Nina är väldigt nöjd med flexibiliteten i stommarnas storlekar vilket gjort att hon kunde få till exakt den dispositionen hon önskade i köket på de kvadratmeter som fanns att tillgå. Hon gillar även att det gick att få exakt den färg hon ville ha på luckorna. 

– Med färg är det viktigt att man ser den på plats. Jag blandade till den av olika kulörer hemma och skickade den till Nordiska kök som kunde ta fram den exakta kulören.

Det syns att Nina har ett öga för heminredning, hon lyckats få till en hemtrevlig, avslappand stil med spännade design och konst. Det är exklusivt och lyxigt utan att känns stramt och opersonligt.

Det syns att Nina har ett öga för heminredning, hon lyckats få till en hemtrevlig, avslappnad stil med spännade design och konst. Det är exklusivt och lyxigt utan att känns stramt och opersonligt.

Marockansk Berbermatta från Bargi, fåtölj Softpad av paret Eames, två små sidobord, även de av Eames. Den stora tavlan i mitten samt den till höger om den är av konstnären Ola Billgren. På den låga bokhyllan ligger samma kalksten som valts som bänks…

Marockansk Berbermatta från Bargi, fåtölj Softpad av paret Eames, två små sidobord, även de av Eames. Den stora tavlan i mitten samt den till höger om den är av konstnären Ola Billgren. På den låga bokhyllan ligger samma kalksten som valts som bänkskiva i det stora vardagsrummets pentry.

Sist men inte minst nämner hon den lyxiga insidan av skåpen, i det här fallet vitpigmenterad ek, som en favoritdetalj i köket. Tillsammans skapar alla dessa egenskaper ett unikt kök med tyngd där funktionen står i fokus – precis som Nina önskade.


Foto: Andrea Papini

På Pinterest har vi samlat all den senaste köksinspirationen, här finner du även den bästa inspirationen för ditt hem, inredning, möbler och konst! Länk här

På vår Instagram @nordiskakok hittar du vår senaste köksinspiration. Länk här

Johan Lundkvist