Tidlösa kökstrender i skandinavisk stil

Tjugotalet fick helt klart en oväntad start som inte lämnat någon oberörd. Men hur påverkar pandemi, hemarbete, social distansering och klimatkris våra vanor och kommande trender?

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt här.

Dromkok-i-exklusiv-design-i-Stockholm.jpg

Oavsett vad man har för livsstil så har pandemin fått oss alla att stanna hemma mer än någonsin och all denna tid i hemmet har gjort att vi kollektivt äntrat “the age of renovering”. Som rubriken skvallrar så är vi när vi planerar dessa byggen och ommöbleringar sugna på det tidlösa och på det långsiktiga.

Om vi ska motivera att byta ut eller köpa nytt mitt i klimatkrisen så måste ju faktiskt det nya hålla en lång tid framöver. Dessutom vill vi bort från den maximalistiska DIY- eran som härjade på 00-talet och detta i kombination med klimatkrisen och pandemin har fått oss att handla mindre och att välja sådant man inte kan göra själv. Istället för kvantitet satsar vi på kvalitet och nedtonad lyx är det nya svarta.

Flykten från överkonsumtion får oss att önska oss sådant som känns exklusivt men fortfarande inte kännas för dekadent och överdådigt. Premiumkänslan syns istället på materialvalen, den väldesignade dispositionen och rymden i ett rum.

first.jpg

Det faktum att vi spenderat alla denna tid hemma själva snarare än med vänner och bekanta gör att vi styrt om önskemålen från det som ser bra ut ur betraktarens ögon till det som som underlättar vardagen. Ett kök som snabbt blir stökigt skapar stress när man måste laga lunch mellan dagens onlinemöten.

Med det sagt är den nya kökstrenden inte mindre estetisk utan snarare mer genomtänkt. Vi vill ha funktion i form av skåp och lådor som sväljer mycket och som döljer våra vitvaror så att de smälter in och skapar harmoni och lugn. För att uppnå känslan av rymd trollar vi med färger och linjer så att köken blir ett med rummen.

platsbyggt-trakok-med-marmor-2.jpg

Samtidigt som vi alltså längtar efter det tidlösa, det nedtonat eleganta och det funktionella så har timmarna framför mobil och dator med deras artificiella blå ljus gjort att vi dras till varmare kulörer och naturligare material. Allt som ser tekniskt ut ratas och istället lockar träkök, naturfärger och sten.



Målade luckor

Suget efter det naturliga, det tidlösa, det funktionella och det modest eleganta gör att vi drömmer om platsbyggda kök vars design passar perfekt till platsen. Alla linjer ska harmonisera och färgerna ska vara dämpade, trygga och mjuka. Vårt sug mot det tidlösa gör att vi rör oss tillbaka mot vita kök igen men denna gång ska det vita vara brutet, helst i en varm gräddig ton. Har man ett shakerkök vågar man sig däremot på mer färg än vanligt  och grönt och beige toppar önskelistan. Tre sorters luckor dominerar; de minimalistiska, de i trä och de i klassisk shakerstil. Alla tre korresponderar med en eller flera av de rådande trenderna. Den första kategorin med raka och minimalistiska luckor får gärna ha en insida som klätts i trä, ett typiskt uttryck för det lilla extra, men som ändå inte känns överdådigt. Färgerna är dova och gärna i bruten vit.

köpenhamn-design-träkök.jpg

Träkök

Träköken matchas ofta med golvet i rummet, vare sig de är i trä eller i sten (då de matchas med bänkskivan). Här är idealet att köket ska se ut som en vacker möbel och man vill försiktigt se de vackra ådringarna i träet, allt för att man ska känna samhörighet med naturen och svepas in i det lugn den ger. De här köken passar perfekt i hus från 50-70-talet eller i nybyggda, moderna villor.

platsbyggt-elegant-lantkok.jpg

Shakerkök

Den sista kategorin, shakerköken, har en tidlös design som är ständigt aktuell oavsett rådande trend. Beroende på hur man kombinerar de olika skåpen och lådorna kan man få helt olika uttryck och trenden just nu är att skapa lite lyxigare varianter. De är romantiska och andas matlagningsglädje, tradition och tidlös elegans.

mattanpassat-trakok-i-modern-design.jpg

Bänkskivor

Längtan efter natur gör att vi gärna matchar våra betsade ek-luckor med en bänkskiva i natursten, en trend som blåser sig ännu starkare i år. Färgen på naturstenen matchas till ljuset i rummet och hur pass varm tonen på luckorna är. Beige, sand, och grått är färgerna vi drömmer om här. 

När det kommer till de som dras åt det dämpad lyxiga hållet så ser vi att marmorskivorna blir mer och mer dramatiska i sin ådring vilket historiskt har varit ett tecken på lyx. Där man för några år sedan köpte carraramarmor där det grå och vita nästan flöt ihop vill man idag ha istället ha tydliga skillnader. Ju mer distinkt och kontrastfylld desto bättre. Arabescato-marmorn ligger högt på önskelistan.

husdrommar-trakok-hovas.jpg

Blandare

Blandarna som ligger på tapeten framöver är till hundra procent anpassade efter köken. Ju mer allt harmoniserar desto naturligare, lyxigare och funktionellare ser det ut. Ett större kök får en lite rejälare blandare, ett mindre en nättare och det som flörtar med historien får en blandare som är anpassad efter det. Vår dröm om det avskalat lyxiga gör att vi trånande sneglar på skulpturala blandare och drömmen om det naturliga att den gärna får vara i en metall som patineras med tiden.

Exklusiv-vinkyl-och-ugn-Gaggenau.jpg

Vitvaror

Här ser man hur lyxvågen sveper in över köken. Har man möjlighet investerar man i dyrare vitvaror med smarta funktioner som ångugn eller grillplatta. Dessutom gör vinkylen comeback! Intrycket ska vara naturligt och nedtonat elegant så vi bygger gärna in vår fina kyl och micron får stå i ett skåp. Vinkylen - den gömmer vi på insidan av köksön och klär in runt glasfönstret!

Nordiska-kok-platsbyggt-vasastan.jpg

Köksredskap

När det kommer till matlagning så var 2020 ett händelserikt år. Under försommaren bakades det bröd, lagades pasta och kokades det zucchinimarmelad som aldrig förr men under hösten när schemat var tightare och vi tröttnat på stöket lagade vi istället mat med få ingredienser som snabbt kan städas bort. Men för de dagar vi tar oss tid är olika typer av pastaredskap, bakstenen och jäskorgen populära. Vi vill även gärna addera det handgjorda, naturliga och äkta – så en hundra år gammal brödspade i storlek XL eller ett sprucket tråg att lägga frukt i fortsätter att vara populärt. Annars så är redskapen och accessoarerna som INTE andas kök populära. De gör att köket smälter in i resten av bostaden och skapar en känsla avslappnat lugn snarare än dammigt bak.


På vår Instagram @nordiskakok hittar du alla den senaste inspirationen. Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med alla våra kök, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, bord och stolar! Länk här

Johan Lundkvist