Guide till Österlen - 6 bästa tipsen!

För några veckor sedan var vi och hälsade på hos Ellen Dixdotter för att kika på hennes kök som vi byggt. Länk här. Att Österlen är helt fantastiskt kommer ju kanske inte som en nyhet, men varje gång vi är där hittar vi nya helt fantastiska pärlor. Det tänkte vi nu dela med oss av, så här kommer den, Nordiska Köks guide till Österlen 2019! Från vidsträckta paradisstränder till gastronomiska upplevelser.

 

1. Bästa maten på Österlen?

Ellen Dixdotter tipsade oss om världens godaste pizzor på Örum 119, i närheten av byn Löderup. Och JA, det är verkligen världens godaste pizzor! Vi åt en helt magisk pizza med säsongens nässelkräm, grön skillingesparris, ramslöksgremolata, vårlök, fänkålspollen, ruskarumskyckling och buffelmozzarella. Behöver vi säga mer? - Örum 119

Örum 119 på Österlen.

Örum 119 på Österlen.

Bästa maten på Österlen om vi får välja!

Bästa maten på Österlen om vi får välja!

nordiska-kok-osterlen-basta-maten.jpg
 

2.Bästa hotellet på Österlen?

Österlen är känt för sina många bed and breakfasts, och vi har bara testat en bråkdel såklart, men vi kommer alltid tillbaka till Karlaby kro. Ett genuint hotell i den lilla byn Karlaby, mitt på Österlen. Fantastisk mat, bara det värt en omväg. Sover ni över får ni tillgång till deras orangeriet med pool och spaavdelning, mitt i den prunkande naturen. - Karlaby Kro

nordiska-kok-boende-osterlen.jpg
nordiska-kok-guide-boende-osterlen.jpg
 

3. Pastafabriken

Egen tillverkning av pasta och en alldeles unik känsla för råvaror och den italienska matlagningskonsten. Här kan du både äta lunch och köpa med dig pastan hem. Kvällstid fylls lokalen av en större a la carte-meny och utvalda och utsökta viner. - Pastafabriken

Pastafabriken på Österlen. Så bra!

Pastafabriken på Österlen. Så bra!

Drömlunch på Pastafabriken!

Drömlunch på Pastafabriken!

nordiska-kok-pastafabriken.jpg
 

4. Sveriges finaste strand?

Ja Sandhammaren måste väl ändå utses som Sveriges vackraste strand? Flera kilometer lång, helt kritvit, finkornig sand och så stor att du knappt behöver trängas med andra trots att det är högsäsong.

nordiska-kok-sandhammaren-ostelen.jpg
nordiska-kok-sandhammaren-strand-osterlen.jpg
 

5. Spirituell morgon

Ja, detta är ett tips enbart om du är morgonpigg. Ale stenar, mytomspunnet historiskt landmärke, med lika många teorier kring varför det byggts som det finns antal stenar. Att stå på höjden helt ensamma en tidig morgon är verkligen något magiskt. Dagtid fylls platsen istället av horder av turister.

nordiska-kok-ale-stenar-osterlen.jpg
 

6. Loppis-roadtrip!

I princip i varje liten by finner du en loppis! Vi har varit runt på säkert 15 olika på Österlen och varje gång blir man glatt överraskad över det fina utbudet. Så vårt tips är, så fort du ser en skylt, sväng in! Har du tur kan du även hitta något danskt designfynd.

nordiska-kok-guide-till-osterlen.jpg

Missa inte Ellen Dixdotters kök på Österlen som vi byggt Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med inspiration från just Österlen, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, blandare och såklart massor med kök! Länk här