Stora shakerguiden - Så skapar du stilen

En av vår samtids mest efterfrågade stilar när det kommer till köksdesign är shaker och vi tänkte djupdyka i denna funktionella, tidlösa och vackra designstil. Var kommer den ifrån, vad kännetecknar den och hur gör du för att skapa din egen shakerdröm?

Upptäck fler av våra svensktillverkade shakerkök.

Ett vackert shakerkök byggt till kund i Enskede utanför Stockholm. Handmålat i Farrow & Ball French grey. Väggarna målade i färgen Space från Jotun, som tillsammans med den specialbeställda fläkten från Fjäråskupan matchar fint. Vacker kalksten …

Ett vackert shakerkök byggt till kund i Enskede utanför Stockholm. Handmålat i Farrow & Ball French grey. Väggarna målade i färgen Space från Jotun, som tillsammans med den specialbeställda fläkten från Fjäråskupan matchar fint. Vacker kalksten och skålformade handtag gör detta verkligen till ett klassiskt shakerkök, men utformat för den moderna familjen.

Tidlöst och funktionellt 

Att shaker är så efterfrågat just nu är inte så konstigt. Vi lever i en tid där vi måste tänka långsiktigt och hållbart. Därför blir en stil som varit på modet i runt tvåhundra år såklart både ett smart och säkert val. Shakerköken är funktionella och passar tack vare sin genomtänkta och enkla stil in i de flesta bostäder. Samtidigt är det inte bara nu när hållbarhet, hantverkshöjd och naturmaterial är på tapet som shakerstilen hamnar längst upp på önskelista utan deras känsla för ren, funktionell form har varit ständigt aktuell sedan sin uppkomst och har bland annat inspirerat andra stilar som Arts and Crafts och funktionalismen.

Platsbyggt shakerkök byggt till kund i Köpenhamn. Målat i ljusgrå ton med vacker Emperador marmor och träinsidor. Fina beslag från Brandtcollective. Läs mer om det här exklusiva shakerköket.

Platsbyggt shakerkök byggt till kund i Köpenhamn. Målat i ljusgrå ton med vacker marmor och träinsidor. Läs mer om det här exklusiva shakerköket.

Historien bakom shakerköken 

Namnet Shaker kommer från stilens upphovsmakare nämligen anhängarna av den religiösa shakerrörelsen som föddes i Europa men emigrerade till USA under slutet av 1700-talet. De kallades shakers därför att de under sina böner kom att skaka eller hamna i extatiska tillstånd. Rörelsen trodde att slutet för människans liv på jorden var nära och de ville leva ett fromt, funktionellt och enkelt liv till dess. De övade sig i sina hantverksfärdigheter och utvecklade en stil där möbler och hus skulle vara funktionella, hantverksmässiga och utan onödiga detaljer vilket ansågs syndigt.

De byggde allt själva, från sina verktyg till hus och allt av material från omnejden och i naturliga färger som både skapades och inspirerades av naturen. De var så pass skickliga hantverkare och uppfinnare att de ligger bakom flera av vår tids verktyg, både för lantbruk, snickeri och textilarbete. Deras respekt för funktion, kvalitet och hantverk har gjort att deras estetik och stil idag har tusentals fans världen över.

Ellen Dixdotters mycket populära shakerkök som vi byggt till hennes skånelänga på Österlen. Färgen på luckorna är NCS3005-Y20R med en varmbetsad ekbänkskiva. Köksön är ett loppisfynd från södra Frankrike som tillsammans med knopplisten och de övriga…

Ellen Dixdotters mycket populära shakerkök som vi byggt till hennes skånelänga på Österlen. Färgen på luckorna är NCS3005-Y20R med en varmbetsad ek-bänkskiva. Köksön är ett loppisfynd från södra Frankrike som tillsammans med knopplisten och de övriga detaljerna gjort detta till det populära kök det blivit. Kliv in i Ellen Dixdotters kök.



Anpassa ditt shakerkök efter ditt eget hem 

Shakerstilen kännetecknas av de raka ramarna runt luckor och skåp, den symmetriska utformningen av köket och användandet av öppna hyllor. Allt är platsbyggt och anpassat efter rummet på bästa sätt. Även andra attribut som knopphandtag och knopplister kan kopplas till shakerstilen. När man designar ett nytt kök i denna stil kan man välja att dra antingen åt ett väldigt återhållet och minimalistiskt håll eller mot ett mer klassiskt skandinaviskt sekelskifteshåll.

Det vackra platsbyggda skakerköket för den nybyggda villan i Kullavik på västkusten. Vacker kalksten, en rostfri blandare och handtag gör detta till ett tidlöst shakerkök i ett mer modernt utförande.  Se alla våra exklusiva shakerkök.

Det vackra platsbyggda skakerköket för den nybyggda villan i Kullavik på västkusten. Vacker kalksten, en rostfri blandare och handtag gör detta till ett tidlöst shakerkök i ett mer modernt utförande. Se alla våra exklusiva shakerkök.

nordiska_kok_03.jpg

Utformning

På Nordiska kök hjälper vi er att designa ett shakerkök som matchar er livsstil, ert hem och er egen stil. Vi är väldigt flexibla i både färg och form och i och med att köken specialritas behöver man inte förhålla sig till några särskilda mått på stommar förutom för vitvaror, så är det bara rummet som sätter gränserna. Genom denna flexibilitet kan man lätt uppnå shakerstilens ideal av symmetri, renhet och hantverksmässighet. Genom att anpassa bredden på skåp och lådor får man verkligen till den platsbyggda känslan och den harmoni i rummet som gör att man inte vill byta ut köket efter ett par år. På det sättet utnyttjar man även köket maximalt. Vi hjälper dessutom till att skapa ett kök som är funktionellt i sin disposition, allt med shakerrörelsens principer.

Nordiska-Kök---Stylein-07.jpg

Handtag

Är man sugen på shakerstilen gör man rätt i att ta på sig sina “shakerglasögon” och se på design och funktionalitet med rörelsens ögon. När det kommer till handtag så ska de vara funktionella, det ska vara lätt att öppna samtidigt som handtagen inte ska vara för utsmyckade eller iögonfallande. Enkla knoppar eller kopphandtag passar perfekt.

Nordiska-kok-ellen-dixdotter-shaker-kitchen-porcelain.jpg.jpg

Diskho

När det kommer till hon så ska den inte vara för liten utan funktionalitet ska eftersträvas och en ho stor nog att diska din ugnsplåt och stora kastrull är såklart det bästa. Man kan antingen välja en stor ho monterad i bänkskivan som med sin rektangulära form plockar upp luckornas estetik. Detta lämpar sig särskilt väl i det lite mer återhållna shakerköket. Ett annat populärt val är de lite större hoarna i porslin som inte bara syns ovanifrån utan även framifrån. Dessa passar perfekt ifall man vill ha en lite mer historisk känsla på köket och om det rör sig om ett större kök.

Nordiska-kok-shaker-kokso.jpg

Blandare

Hemligheten med en blandare i ett shakerkök är att den ska smälta in så pass att man knappt tänker på den. Men det tåls att tänkas på funktionalitet även här. De lite större hoarna kompletteras gärna med en blandare som du lätt kan skölja rent hela hon med. Det ska alltså gå att vinkla vattenstrålen längs hons kanter. Väljer man att gå den lite mer minimalistiska vägen så passar det bra med en mer modern engreppsblandare, kanske kan den matchas till knopparna och hon materialmässigt. Är man ute efter en mer klassisk stil så kan man välja en blandare med ett gammaldags uttryck med två spakar eller vred.

Nordiska-Kök-grey-shaker8.jpg

Material

De tidiga nybyggarna i shakerrörelsen använde sig av material som var av högsta kvalitet. De ville bygga upp sitt idealsamhälle och att det skulle hålla tills livet på jorden var över därför utbildade de sig till skickliga hantverkare. Deras klassiska kök byggdes av träslag som fanns i omnejden i de amerikanska städer där rörelsen fått fäste. Ek, lönn, kastanj, ceder och björk. Vill man ta stilen hela vägen eller är ute efter samma typ av hantverkskänsla och kvalitet så erbjuder Nordiska Kök skåpsinsidor i ask eller ek. När det kommer till bänkskivor och andra tillval (som glas i vitrinskåp och knoppar) i ett shakerkök så bör man använda sig av kvalitativa naturmaterial som sten, trä och metall.

nordiska_kok_07.jpg

Färg

Shakerrörelsen uppskattade enkelhet och ansåg att för utsmyckade och färgstark design var syndigt. När det kom till deras hem så var färgerna återhållna. De blandades av växtdelar och lera och blev därför dova och matta. Även inspirationen till deras färgställningar kom från naturen. Vill man skapa ett samtida shakerkök gör man rätt i att leta efter en dov nyans, bor man litet kan det vara smart att välja en ljusare kulör. Bor man stort kan man även gå mot det lite mörkare hållet om man vill. För att få till den enkla, funktionella och symmetriska känslan kan man måla väggar, knopplister och snickerier i samma kulör eller matchande toner. Beställer man ett kök via oss på Nordiska Kök så kan man få det målat i vilken NCS-färg man vill. Läs mer om att välja rätt färg till köket.

 

Fem snabba tips för att skapa sin egen shakerdröm

  1. Räkna ut hur mycket förvaring du kommer att behöva i ditt kök och lista vilka vitvaror du behöver. Vi hjälper er sedan att rita upp ett kök som är så symmetriskt utformat som möjligt, shakerkök är platsbyggda, symmetriska och funktionella. 

  2. Försök gärna att få med en öppen hylla. Ju mindre förvaring du behöver desto mindre över- och högskåp ska du rita in. Satsa istället på öppna hyllor och kanske en knopplist.

  3. Addera naturmaterial. De tillägg som du gör till ditt platsbyggda kök bör vara naturliga. Sten, trä och metall funkar alla fint i shakerköken. 

  4. Leta inspiration bland dova färger, utgå från den även när det kommer till andra färgval i rummet. Du kan till exempel måla väggarna i en ljusare variant av samma färgton. Genom att hålla ihop färgskalan kommer du att få ett enklare, renare och mer harmoniskt intryck. 

  5. Pynta dina öppna hyllor med spillkum-kärl i porslin, en mjölkkanna i metall och en vacker skärbräda i trä. Som i Johanna Bradfords shakerkök nedan. Undvik allt som är för kulört eller som är tillverkat i plast.

Se alla våra exklusiva shakerkök.

Johanna Bradfords måttanpassade shakerkök som vi byggde till hennes hus i Göteborg. Shakerluckor som tillsammans med de öppna hyllplanen skapar en personlig prägel. Kliv in i Johanna Bradfords drömkök.

Johanna Bradfords måttanpassade shakerkök som vi byggde till hennes hus i Göteborg. Shakerluckor som tillsammans med de öppna hyllplanen skapar en personlig prägel. Kliv in i Johanna Bradfords kök.

En högskåpsdel I Shakerköket vi byggde i Göteborg. Platsbyggt hela vägen upp till taket, träinsidor i ek och målat i ljusgrå nyans.

En högskåpsdel i shakerköket vi byggde i Göteborg. Platsbyggt hela vägen upp till taket, träinsidor i ek och målat i ljusgrå nyans.

Shakerkök i Köpenhamn med träinsidor i ek.

Shakerkök i Köpenhamn med träinsidor i ek.


Se pris på våra shakerkök och lantkök.

Pinterest har vi samlat de snyggaste shakerköken, här finner du även den bästa inspirationen för ditt kök, inredning, vitvaror och de snyggaste köksvalen!

På vår Instagram @nordiskakok hittar du vår senaste köksinspiration.

Johan Lundkvist